top of page

Casus

Agritech Scale-up Protifarm

Niek is directielid en verantwoordelijk voor de afdeling Research & Development van Protifarm. Protifarm is wereldwijd pionier in de productie van duurzame ingrediënten verkregen uit insecten. De toenemende milieuproblemen vragen om duurzame voeding en met de groeiende werelbevolking dreigt een tekort aan eiwitten. 

Kennismaken en intake

In zijn zoektocht naar leiderschapscoaching kwam Niek bij ons terecht. Niek is een open persoon en houdt ervan om de lijnen kort te houden met zijn team en de verantwoordelijkheden laag in de organisatie te leggen. “Mijn uitdaging is niet om het slimste jongetje van de klas te zijn, maar om mijn team optimaal te laten presteren. We doen het samen, ik ga echt niet op de stoel van de experts zitten”

 

Niek is nieuw in de organisatie en wil graag in positie komen. Hij is lid van het MT en kan goed opschieten met zijn MT collega’s, maar als het over werkstijl gaat, loopt hij tegen onbegrip aan omdat enkelen alleen willen sturen op cijfers. Hij is ervan overtuigd dat zijn leiderschapsstijl sterker is dan de directieve stijl van zijn collega’s, maar krijgt dit niet goed uitgelegd. 

Theorie training

In een ochtend hebben we Niek op hoofdlijnen de methode uitgelegd aan de hand van speelfilm fragmenten. Door de voortdurende koppeling naar de eigen werksituatie kreeg Niek al snel de kern van de methode te pakken en hoe deze aansluit bij zijn manier van leidinggeven. Er kwamen duidelijke verbeterpunten naar boven. “Ik heb altijd al op gevoel op deze manier leidinggegeven, maar ik heb er nooit structuur aan kunnen geven”.

Niek heeft hoogopgeleide professionals in zijn team waar hij een goede band mee heeft. Het zijn alleen allemaal “loners”, het is geen team. Daar zat voor Niek de focus. Met het boek onder de arm is Niek gaan kijken hoe hij een teamdag kon organiseren om meer te verbinden.

Ontwerp training

Met enkele opzetjes voor de teamdag begon Niek aan zijn tweede trainingsochtend. We gingen kijken of we een programma konden maken met de setup, de uitdaging en de 1st act climax ineen (zie model en artikel HRM). We kozen ervoor om samen een stap terug te zetten. De KPI’s die bij Protifarm opgesteld waren, werden bepaald door het Management.

 

Erg topdown en Niek voelde zich daar niet goed bij. Er liggen targets en kpi’s, maar samen een uitdaging formuleren waar iedereen achter staat is toch echt iets anders. Het middaggedeelte van de teamdag start met een wandeling waarin ze op zoek gaan naar elkaars talenten en drijfveren. Het team kent elkaar al lang, maar kennen ze elkaar ook echt? De start van een Story Flow traject is erg belangrijk. Daarin zet je het genre, de stijl, de toon en de karakters neer van het verhaal. Niek wilde de teamdag graag zonder ons draaien omdat hij van mening is dat hij zo beter in positie komt. Met een sterk ontwerp (waar het woord verhaal niet in voor komt) en veel zin in de dag ging Niek de deur uit.

Onderhoudscontract

Niek belt regelmatig en legt ons vragen voor over hoe het een en ander aan te pakken. Het is fijn om iemand van buiten de organisatie te hebben om mee te sparren zodat je met je vragen en twijfels ergens terecht kunt. De teamdag verliep als een trein. “Nu heb ik al zoveel bijeenkomsten georganiseerd maar nog nooit heb ik ze zo bevlogen naar huis zien gaan”. Het is mogelijk om in één dag mensen in een volledig andere modus te krijgen. De teamleden voelden zich veilig om hun kwetsbaarheden te delen en bleken elkaar toch iets minder goed te kennen dan ze dachten. Naast tussentijdse overleggen organiseert Niek een keer per maand een StoryFlow middag. Hij neemt dan altijd even contact met ons op om zijn programma te checken. De flow is nog steeds niet uit het team en ze zijn inmiddels een jaar verder. Tegenwind wordt omarmd en omgebogen naar kansen. “Een teamlid geeft aan dat hij nog nooit zo in zijn kracht heeft gestaan als nu. Hij voelt zich vrij en gekend, maar heeft wel richting nodig, en die bepalen we dan samen” aldus Niek. Inmiddels kan hij via het model verantwoorden wat hij doet en zijn mede MT leden waarderen zijn werkstijl steeds meer en komen de kunst afkijken.

Tijdens een van de StoryFlow sessies heeft het team gezamenlijk KPI’s bepaald die, naar later bleek, vrijwel niet afweken van de KPI’s van het MT. “Zelfde KPI’s, maar nu gedragen door het team die ze moet realiseren. Daarmee kunnen we samen de uitdaging aan en elkaar scherp houden”.

bottom of page