top of page
  • Foto van schrijverJeroen Janssen

Band of Brothers

Via narratieve vragen hebben we in co-creatie met studenten gespeurd naar de echte uitdagingen in het eerste jaar van een studie. De weerstand en tegenstand zit voornamelijk in studenten zelf. Het gevecht tegen de waan van de dag, de verleiding en het uitstelgedrag is uitdagender dan de strijd om de studiepunten.


Een paar fragmenten:

“Belangrijkste in het eerste jaar is dat je je thuis voelt” (als dat niet zo is ga dan weg voor 1 februari). “Je komt jezelf flink tegen”. “We vormden een groep, een Band of Brothers, die voor elkaar door het vuur ging. We sleepten onze maten met achterstand in studiepunten er doorheen”. “Ik moest mijn ijdelheid en gemakzucht opzijzetten, want deze opleiding was mijn laatste kans”.


Band of Brothers - StoryFlow
Band of Brothers

Het propedeuse jaar heeft de opbouw van een film: Je leert de nieuwe wereld kennen, je gaat de confrontatie aan met deze wereld, je zoekt samenwerkingen, overwint uitdagingen en uiteindelijk kom je gesterkt uit de strijd. Je verslaat de “eindbaas”: 60 studiepunten. Of je verlaat de arena…


Als je het propedeuse rendement wil verhogen moet beleid gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling en groepsdynamiek in plaats van alleen te focussen op het verbeteren van onderwijs. Vooral voor diegenen die niet op hun plek zitten is het belangrijk om actief geholpen te worden bij een keuze die leidt tot: “Op deze opleiding voel ik wel mij veilig en uitgedaagd”.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page