top of page
Foto van schrijverSaskia Ramakers

Schijnvooruitgang

Controle is fijn want dan weet je wat je moet doen. Tijdens de StoryFlow training had ik twee sterke vrouwen tegenover me zitten; Cindy Maas, gezondheidsbevorderaar en projectleider Rookvrij leven GGD en Kelly de Bont, gezondheidsbevorderaar en JOGG-regisseur GGD. Ze sturen beiden een innovatief project aan en willen creativiteit en eigenaarschap aanboren in het team. Loslaten lijkt het toverwoord, maar ja, ze houden allebei van controle.

Wat is dan controle als projectleider vroeg ik. Controle is concrete doelen afspreken, taken verdelen, actielijsten maken, vergaderingen plannen en voortgang bespreken.  Ga je dan bij een complex project als dat van jou ook echt voortuit? -vroeg ik. Of is het schijnvooruitgang?

 

Dan heb ik wel een goed voorbeeld zegt Cindy: “Ik vond het heerlijk om stappen vooruit te zetten met de groep. Voor mijn gevoel waren we goed bezig. Totdat iemand zei dat ze helemaal kwijt was waarom we deden wat we deden. Zij kreeg een hoop bijval en ik dacht…wacht…effe stap op de plaats, hier moet ik aandacht aan geven. We hebben vervolgens meerdere sessies besteed aan evaluaties met het team. Dit koste veel tijd en voelde als 'stil staan met het project', maar in plaats daarvan hebben we hierdoor enorme stappen gemaakt met het team!“

Ik vind het alleen maar een groot compliment waard. Het team heeft er weer zin in en komt in beweging. Schijnvooruitgang is iets waar veel innovatieve projecten op stuk lopen. Eigenlijk sta je stil of hol je zelfs achteruit, maar de mooie notulen en volle actielijsten geven een goed gevoel en dus ga je door.  Wat kost er nu meer tijd?

 

Aandacht geven aan het team en creatieve bijeenkomsten organiseren kun je ook inplannen en organiseren. Je hebt als projectleider dan niet volledig de controle, maar wel grip. StoryFlow helpt om structuur te geven aan een organisch proces. Het brengt ‘hart’ en ‘hoofd’ bij elkaar.  Net als in een goed verhaal. Een beetje lef heb je als projectleider wel nodig.

 

Kelly heeft een vlammende kick-off georganiseerd voor haar nieuwe project in Den Bosch. Ze zette de groep in een creatieve stand en haalde veel nieuwe ideeën op en kreeg ook inzicht in wat er al aan gelijksoortige initiatieven lopen in de wijk. “Ik ga wel kijken hoe we kunnen aansluiten bij alle lopende projecten. Dat betekent dat ik de huidige vorm van mijn rol moet loslaten wellicht”-gaf Kelly aan.

Als dit geen leiderschap is dan weet ik het niet meer. Omwille van het project je eigen rol ter discussie stellen. Echte leiders durven dat. De middelmaat had er een draai aan gegeven en zichzelf veiliggesteld.

 

Zowel Kelly als Cindy zijn top projectleiders met lef. Via StoryFlow geef ik ze vertrouwen, structuur en een set verhalende vragen waardoor de groep in beweging komt. Juist hun behoefte aan controle maakt dat ze weloverwogen lossere werkvormen inzetten.  

14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page