top of page
  • Foto van schrijverJeroen Janssen

Meer afstand vraagt om meer aandacht

In mijn rol als docent heb ik van mijn leidinggevende al vier cadeautjes gehad dit jaar. Snoepgoed en bonnen. Leuk, maar is dit wat je wil?


De meeste mensen verzetten in dit rare jaar extra werk. Uit zichzelf, uit verantwoordelijkheidsbesef, uit loyaliteit en of uit betrokkenheid met de klant, het bedrijf, de student, de patiënt, de burger en noem maar op.


Teamleiders, managers, kunnen erop vertrouwen dat mensen willen werken. Dat konden ze al, maar dit wordt nu weer eens onderstreept. Dat bewijst ook dat we controle en bureaucratie nauwelijks nodig hebben. Professionals werken immers altijd al uit zichzelf en ervaren controle en bureaucratie als last.


Meer afstand vraagt om meer aandacht - StoryFlow
Meer afstand vraagt om meer aandacht

Laatst belde mijn teamleider mij thuis op. “Jeroen. Dit is geen controle. Ik wil eens vragen hoe het gaat? Ik wil gewoon even een koffiegesprek met iedereen zonder agenda, om te kijken hoe het voelt allemaal”. Er ontstond een prettig gesprek over gemiste energie, zorgen over sommige studenten en inzet van mij als docent. Het ging opeens niet meer over taken, uren of doelen, maar over hoe ik mijn energie het beste kwijt kon. Natuurlijk belooft je teamleider je niks na zo’n informeel gesprek, maar het lucht zo lekker op.


Geen cadeautjes en snoepgoed dus, maar een beetje gezonde en persoonlijke aandacht doet wonderen voor de energie en het onderlinge vertrouwen. Leer dus als teamleider controle verder af te bouwen en ontwikkel je tot een luisteraar en coach. De zoektocht naar veiligheid, betrokkenheid, uitdaging en besluitvaardigheid in je team zijn de drivers achter modern leiderschap.


Dus: meer afstand vraagt om meer aandacht. Wat vind jij?

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page