top of page
  • Foto van schrijverSaskia Ramakers

Stuur je team op drijfveren, niet op doelen!

De mens is verknocht aan verhalen. Of we nu series op Netflix kijken, boeken lezen of opscheppen in het café, we laten ons graag meeslepen door de narratieve wereld. Verhalen zijn een soort spiegel. We herkennen onszelf erin en zien de ander er ook beter door. Bovendien reflecteren ze soms ook datgene waarvan we niet wisten dat het er was of, beter gezegd, geven ze datgene waarin het aan het licht kan komen. We voelen ons aangesproken door de moed van een kleine Hobbit, de morele verscheurdheid van Batman. Ze weerspiegelen onze eigen opgaven en morele twijfels in de alledaagse werkelijkheid. De motieven en drijfveren van Hobbits, superhelden en nota bene Juf Ank zijn duidelijker zichtbaar dan die van je teamleden en collega’s.


Bron afbeelding: Geralt by Pixabay

En dat is toch een gemiste kans als je er over nadenkt. Waarom zijn we de laatste decennia op het werk vooral doelgericht en minder mensgericht? Zeker nu we meer fysieke afstand hebben tot teamleden is het belangrijk dat gesprekken prettig/makkelijk worden omdat we elkaar kennen en vertrouwen. Omdat we weten wat we aan elkaar hebben en beseffen hoe we de ander energie geven en niet afpakken. We kunnen elkaar pas uitdagen als we ons veilig en gewaardeerd voelen. Probeer dus niet je team voortdurend in de controle te krijgen die jij zo belangrijk vindt. Je haalt je doelen simpelweg niet als mensen niet het beste van zichzelf geven. Geef ruimte aan de mensen om hun drijfveren te benutten zodat ze het beste van zichzelf geven en daardoor plezier hebben in werk. En zich kwetsbaar durven opstellen.


Op het internet vind je veel persoonlijkheidstesten. Erg leuk om die eens samen met je team te maken en samen te kijken welke aansturing past bij welke drijfveer. Het zal je verrassen! Wij gebruiken bij onze opdrachtgevers hiervoor verhaalwetten als uitgangspunt. Van daaruit hebben we speelse en uitdagende trainingen en workshops ontwikkeld die na een leuke sessie ertoe leiden dat de onderliggende verhoudingen en elkaars aansturing blijvend verbeteren.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page