top of page
  • Foto van schrijverSaskia Ramakers

Ons boek “Tegenwind geeft vleugels"

Een nieuwe vorm van projectmanagement


Het boek “Tegenwind geeft vleugels, Storybuilding als leidraad voor een nieuwe vorm van projectmanagement” is goed ontvangen door projectleiders en teamleiders. Het geeft managers een route en de tools om een project zodanig te begeleiden dat mensen het beste uit zichzelf halen ten gunste van het project/organisatie. Een project wordt een avontuur. Nico Jong (Senior adviseur Communicatieonderzoek at Ministerie van VWS) schrijft in managmentboek.nl over ons boek het volgende:


StoryFlow boek “Tegenwind geeft vleugels, Storybuilding als leidraad voor een nieuwe vorm van projectmanagement” is goed ontvangen door projectleiders en teamleiders. Het geeft managers een route en de tools om een project zodanig te begeleiden dat mensen het beste uit zichzelf halen ten gunste van het project/organisatie. Een project wordt een avontuur. Nico Jong (Senior adviseur Communicatieonderzoek at Ministerie van VWS) schrijft in managmentboek.nl over ons boek.
StoryFlow boek “Tegenwind geeft vleugels"

“Traditionele communicatie-instrumenten en –aanpakken werken steeds minder. Zij horen bij het piramidale denken uit de vorige eeuw met de bijbehorende gedachtegang dat de wereld maakbaar is met behulp van lineaire organisatie- en managementmethoden.


Nu de context steeds complexer wordt en continu in beweging is, moeten we op zoek naar nieuwe methoden. Het lineaire denken en zijn instrumenten laten we beter los als we een complexe uitdaging aangaan. We hebben verbinding, interactie, reflectie en co-creatie nodig. Maar hoe pakken we dat aan? Tegenwind geeft vleugels biedt een oplossing met behulp van storybuilding.


Klassieke projectmanagementmethoden werken rationeel, met onderzoek en analyse als vertrekpunt. De Story Flow-methode van Ramakers en Janssen werkt vanuit het hart, het gevoel, de intrinsieke motivatie. De professional staat bij hen niet voor het oplossen van een probleem, daar zit meestal geen spanning in. Hij gaat een uitdaging aan en dan moet er iets overwonnen worden. Dat is spannend en trekt mensen aan die willen meepraten. Bij complexiteit en dynamiek waar alles met elkaar samenhangt en veel onzeker en onvoorspelbaar is, zijn dialoog en experiment eigenlijk de enige geschikte instrumenten.


Met behulp van de lemniscaat, een oneindig model dat wisselt van kenweg naar keuzeweg en vice versa, geven de auteurs het handelingsproces van de professional gestalte. Lemniscatisch denken is de opvolger van het systemisch denken uit het oude paradigma. Nadat werkend vanuit het hart de eerste keuzes zijn gemaakt, worden keuzes en ideeën omgezet in vragen. Die worden uitgeprobeerd en onderzocht. We werken dan met het hoofd en zoeken tegenwind op om onze inzichten te testen en te verrijken. De Story Flow-methode leunt op twee pijlers: iteratief werken en storybuilding. Door het voortdurend herhalen van een proces van vallen en opstaan ga je samen bouwen aan een verhaal.


Tegenwind geeft vleugels bevat inzichten die professionals zouden moeten omarmen. De lemniscaat is een uitstekend model om in te zetten bij complexiteit”.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page