top of page
  • Foto van schrijverJeroen Janssen

Vier aandachtspunten om werk (weer) leuk te maken

  • 1 Geniet van diversiteit

Doorbreek het streven naar uniformiteit. Geef mensen speelruimte die past bij hun karakter en drijfveren. Maak van een milde leraar geen strenge leraar. Maak van een strenge leraar geen watje. Laat mensen in hun waarde. Alleen als mensen gerespecteerd worden om wie ze zijn kunnen ze zich veilig genoeg voelen om steeds weer het beste uit zichzelf te halen.


Vier aandachtspunten om werk (weer) leuk te maken - StoryFlow
Vier aandachtspunten om werk (weer) leuk te maken
  • 2 Leer elkaar echt kennen

Geen teambuilding om de teambuilding en geen teamuitje om het uitje. Neem de tijd elkaar echt te leren kennen. Wie ben je nu echt? Wat zijn je drijfveren? Waar gaan we samen voor? Welke uitdaging gaan we aan? Wie draagt wat bij op weg naar succes? Weet dit van elkaar. Regelmatig investeren in elkaar en het team geeft een veelvoud aan energie en rendement terug.


  • 3 Daag elkaar uit

Als mensen zich veilig en gewaardeerd voelen ontstaat er ruimte voor samenspel. Als je samen in een flow komt en er echt iets op het spel staat is het vanzelfsprekend om elkaar tips te geven en niet de maat te nemen. Dan is het zelfs mogelijk de strenge en de milde leraar samen voor de groep te zetten. Ze gaan dan ontdekken welke stijl het best bij het moment past. Mensen zijn zeer bereid dingen van elkaar over te nemen zonder druk van buitenaf. Gewoon al werkend, al spelend. Dan creëer je een werkomgeving waar voortdurend geleerd, geanticipeerd en verbeterd wordt.


  • 4 Durf samen beslissingen te nemen (of daarop terug te komen)

Stop met het verankeren van alle werkzaamheden in plannen, systemen en protocollen. Dat beknelt. Maak ruimte voor trial and error en experiment. Werk wordt leuker als medewerkers ruimte krijgen voor dingen die zij belangrijk vinden (pick your darlings). Geef ruimte voor terugkoppeling en kies samen voor projecten die voortkomen uit de experimenten en kies ook welke (nog) niet bruikbaar zijn (kill your darlings). Zo neem je elkaar serieus. Dan doen mensen werk dat “moet” ook met meer plezier.


  • Tip: Er komt steeds meer werk bij. Vergader eens met elkaar over de dingen die weg kunnen.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page