top of page
  • Foto van schrijverJeroen Janssen

De kracht van tegengeluiden

Gisteravond was het weer zo ver: de telefoon bleef meldingen aangeven. Twee app-groepen gingen tegelijkertijd los. Allebei werk gerelateerd, vooral bedoeld voor het sociale aspect. Complimenten en felicitaties vlogen weer over het scherm. Ik voel sociale druk om ook iets te laten horen, maar doe dat niet.


Bron: Creative Commons CC0

Ik spreek mensen liever toch even echt en sla belangrijke gebeurtenissen op in mijn geheugen. Iedereen is ook zo positief. Ik word daar een beetje wee van. En laten we wel wezen een app is ook geen plek om te gaan zitten zieken over dingen. Daar was de koffieplek voor. Die mis ik dus wel, ik kan nergens mijn ietwat cynische tegengeluid kwijt. Juist vanuit de zwarte humor ontstonden vaak tegengedachten en ook vormden zich daar vrolijke coalities om handen en voeten te geven aan alternatieven.


Steeds meer leiders communiceren mechanisch digitaal. Prettig, omdat er nauwelijks tegengeluiden komen. De dominante coalitie die om de leider heen hangt zal bevestigen, de kritische groep zal zwijgen. Lekker rustig, maar de op lange termijn is dit uiteraard funest voor kwaliteitsverbetering in organisaties. Steeds maar weer instemming krijgen leidt tot stilstand.


Hoog tijd voor leiders om juist op zoek te gaan naar tegengas. Tegenverhalen maken sterk. Een moderne mensgerichte leider gaat op zoek naar kritiek om er beter van te worden. Samen juist conflicten aangaan, durven keuzes te maken, “darlings” te killen en samen het avontuur opzoeken via experimenterend leren, maakt een team sterk en het werk leuk.


Misschien eens durven beginnen met een “Black Box organisatie app” waar juist iedereen eens lekker tegengas kan geven, zwarte scenario’s kan benoemen en zonder als negatief te worden bestempeld of te horen te krijgen dat we nu eenmaal dóór moeten. Of zoals mijn teamleider laatst deed. Ze stuurde iedereen een mail om persoonlijk of via de mail haar leiderschap te bekritiseren. Dat is lef hebben.


Verhalend leren denken helpt erg om dit soort ideeën niet alleen te omarmen, maar ook te durven uitvoeren. Je wordt er echt sterker van, de kwaliteit verbetert en geeft werkplezier!


(Kijk verder op deze site en ontdek StoryFlow)

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page