top of page
  • Foto van schrijverJeroen Janssen

De ondraaglijke braafheid van het bestaan

Wat is het toch dat we ons niet of nauwelijks verzetten tegen de baas? We voelen ons niet veilig genoeg om dat te doen. De neiging om aan de norm en de regels te voldoen is vele male groter dan decennia geleden: ”We hebben het nu eenmaal zo afgesproken” wordt nooit meer gevolgd door een gezond en uitdagend “Nou en?” De waarom vraag wordt niet of nauwelijks gesteld. Als je wel kritisch bent sta je vaak alleen. Een criticus wordt vandaag de dag snel neergezet als een “gevaarlijke klokkenluider”. In veel organisaties val je al buiten de groep als je niet wil meelopen in de polonaise van de dominante coalitie. Het wordt daarmee wel allemaal humorloos en onverdraaglijk braaf. Maar worden teams sterker zonder tegenwind?


Bron afbeelding: PxHere

Het antwoord is een onverbiddelijk nee. Braafheid leidt (on)bedoeld tot vervlakking van kwaliteit. De norm is immers om afgemeten doelen te halen en niet om steeds beter te worden. Op de lange termijn moet je als team beter worden om doelen te blijven halen. En daarvoor heb je juist de kracht van iedereen nodig, zeker en vast van de andersdenkenden, van de tegenverhalen. Als je daarmee dealt en samen van daaruit nieuwe oplossingen zoekt, dan groeien en bloeien mensen. En bovendien; jouw team wordt ook beter en op lange termijn onklopbaar. Dan is werk ook weer voor iedereen uitdagend en leuk.


Wij zijn er trots op dat we steeds meer teamleiders en managers mogen trainen die juist wel voortdurend tegengas willen van hun teamleden, die wel blij worden van eigen initiatief en voortdurend samen willen zoeken naar verbetering. Mensen in hun kracht krijgen is hierbij belangrijker dan rendement. En juist daardoor leidt het tot een hoger rendement. Daarvoor moet je als manager leren los te laten en te vertrouwen. StoryFlow reikt een route aan die daarbij helpt zonder controle te verliezen en waarbij je voortdurend overzicht hebt over de projectreis zodat je, wanneer gewenst, verantwoording kunt afleggen.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page