top of page
  • Foto van schrijverJeroen Janssen

De verbeelding aan de macht?

Het is hard nodig dat leiders leren wat verhalen en verbeelding betekenen in processen. De ratio en de wetenschap leggen het steeds meer af tegen de fantasieën op facebook. Antwoorden met meer ratio en klassiek crisisbeheer (voorbereide boodschap, zwijgen, geen commentaar, geen herinnering hebben) helpt niet of werkt zelfs averechts. Het is belangrijk om met echte tegenverhalen te reageren, empathie te tonen en de verbeelding te omarmen en niet af te stoten. Als het om verhalend denken gaat is het publiek razend intelligent. Getraind door dagelijkse Netflixsessies beschouwen we de werkelijkheid meer en meer verhalend. Verhalend denken zit in de genen. Elk kind van 2 jaar oud weet dat Tom & Jerry om te lachen is en Bambi om te huilen is.


Bron foto: Renaud Camus by Flickr

…Minister Ollongren heeft natuurlijk expres de tekst “functie elders” naar de camera’s gedraaid. Om niet stom over te komen heeft ze corona geveinsd…Onzin natuurlijk (?) maar dat is wat verhalend denken doet. Vroeger in de stamkroeg, nu op social media. De hele eliminatie van Pieter Omtzigt is een soap op zich. Waarom verloor hij de verkiezingen binnen zijn partij? En mocht hij De Jonge niet vervangen? Omdat de rationalisten en de geldschieters rond het CDA dit niet wilden? Stel je voor; een mens met emoties, frustraties en principes als leider van een partij!!! Dit is wat mensen er met hun verbeelding van maken: een verhaal dat, waar of niet waar, gedeeld wordt. Als een fluisterzin wordt het verhaal steeds ridiculer en het object in het verhaal staat machteloos, want elk feit wordt weer het verhaal in gedraaid. Het verhaal rond Pieter Omtzigt kan zo herschreven worden tot een achttiendelige netflixserie.


Hoog tijd dat (team)leiders leren omgaan met verhalen. Verhalen maken bruggetjes naar de menselijke emotie en maken keuzes, hoe moeilijk ook, begrijpelijk. We hebben het hier dan wel over echte verhalen en niet de holle retoriek waar mensen meteen doorheen prikken. Dat zijn geen verhalen. Dit betekent dan ook dat leiders hun ware karakter moeten durven tonen, hun menselijkheid en hun kwetsbaarheid. Via verhalend denken leren wij leiders van deze tijd hoe zij vanuit hun menselijke kant samen met hun teamleden en anderen tot beslissingen kunnen komen.


Beslissingen die als een verhaal zo logisch zijn!


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page