Waarom denken sommige leiders toch dat ze alles moeten controleren, weten, schematiseren en afvinken. Professionals zijn naar mijn mening prima in staat om eigenaarschap te tonen als ze maar de kans krijgen om dat ook te doen. Gisteren raakte ik in gesprek met een justitieel medewerker. Hij is werkzaam op 3 locaties. In één gevangenis lijkt het wel op een gevangenis gaf hij aan. Medewerkers zijn niet eens meer in conflict met elkaar, maar er is een cultuur van ieder voor zich ontstaan. Voortdurende controle en vingerwijzen leidde eerst nog tot emotie en conflict. Nu, bleek uit ons gesprek, is er meer sprake van corporate silence en een angstcultuur. Op de andere twee locaties is het gezellig, medewerkers spreken elkaar aan in goed en fout, strijden samen voor hetzelfde doel. Werkplezier voorop. Zelfde baan, zelfde soort collega’s, andere aansturing.
Bron foto: Pixabay
Dit heeft alles te maken met leiderschap. De onderzoeken die dit onderschrijven vliegen je om de oren. Zo publiceerde ScienceGuide deze week een onderzoek van Universiteit Maastricht en Hogeschool Zuyd naar leiderschap. https://www.scienceguide.nl/2021/06/leren-van-docentteams-vraagt-om-gezamenlijk-leiderschap/
Ze onderzochten welk soort leiderschapsgedrag binnen onderwijsteams nodig is om tot onderwijskundige veranderingen te komen. Lerend teamgedrag als sleutel tot onderwijskundige verandering. Lerend teamgedrag vindt plaats wanneer teamleden hun individuele kennis en ideeën met elkaar delen en bespreken om gezamenlijk tradities te bevragen, pijnpunten op te zoeken en elkaars inbreng te gebruiken. Waar nodig vraagt dat om discussie, tegenspraak en onderhandeling. Dat maakt lerend teamgedrag moeilijk stellen de onderzoekers, want teamleden zijn meestal geneigd om conflicten binnen het team te ontlopen.
En is dat niet precies waar goed leiderschap over gaat? Ruimte geven aan je team en zorgen voor een veilig werkklimaat waarin conflict niet leidt tot verlamming, maar juist tot meer energie in de groep. Mijn ervaring is dat conflicten over inhoud eigenlijk niet zo moeilijk zijn. Wat wel lastig is om het diepere laagje in een dergelijk conflict te zien en te begeleiden. Teamleden proberen vaak met inhoudelijke argumenten eigenlijk hun eigen werkstijl veilig te stellen. Veranderen is immers moeilijk en leidt in hun ogen tot nog meer werk terwijl het al zo druk is. Echter, goede samenwerking leidt juist tot minder werk en bovendien tot betere resultaten. Net als een superheldenteam in de film, ieder met zijn eigen krachten strijden om de missie te doen slagen.
Teamleiders die willen leren loslaten met behoud van grip raad ik aan om veel films te kijken en romans te lezen. Een goed verhaal geeft je een spiekbriefje in menselijk gedrag, je moet het alleen even leren zien. In een verhaal zit conflict, uitdaging, emotie, keuzes, succes, tegenslag en ga zo maar door. De StoryFlow-methode geeft leiders een route en de tools om van moeilijke projecten een gezamenlijk avontuur te maken. Het is geen trucje, het is een manier van werken en denken dat leidt tot werkplezier en resultaat. Zorg dat je werkplek geen gevangenis wordt.
Comentários