top of page
  • Foto van schrijverSaskia Ramakers

Verhalen delen helpt bij (psychologische) veiligheid

In een leuke ruimte met een podium van hout, knusse kussens, kopjes koffie en wat lekkers begonnen we maandag de StoryFlow teamdag. Teamflow verkrijgen door verhaalkracht brengt mensen in beweging! Een projectteam dat al een tijdje samenwerkt, goed bezig is en elkaar professioneel kent, ging samen een stap dieper. Eén persoon in het bijzonder wil ik er even uitlichten. Ik noem haar Sophie. Misschien had ik dit stukje de titel: “Transformatie van Sophie” moeten geven.


Ik zie een leuke groep voor me die meedoet en reageert op vragen en op elkaar. Sophie geeft alleen antwoord als het haar gevraagd wordt. Ze doet mee en ook weer niet. Ze heeft non-verbaal een sterke terughoudende houding. Geen negatieve houding, maar ik moet haar wel rechtstreeks aanspreken.

“Een personage in een verhaal heeft talenten, maar er zijn ook worstelingen. Hoe is dat nu met de ‘personages’ in dit team? Stel dat er een film gemaakt zou worden over jullie project. Hoe komen de karakters dan tot hun recht en wat moeten ze overwinnen?” zei ik. Met wat hulpvragen op zak zijn ze eerst in duo’s verhalen gaan delen om ze vervolgens met het team te delen. Aangezien echte verhalen altijd een kwetsbare kant in zich hebben en ik daar ook écht naar vraag, merk je daardoor dat na ieder verhaal de sfeer in de groep losser wordt, milder, vrolijker, eerlijker. Zo ook afgelopen maandag.

 

En toen was Sophie aan de beurt: “Destijds ging ik voor het eerst mee naar de familie van mijn vriend. Hij is een heel open persoon en kletst met iedereen. Ik ben dat niet. Ik heb tijd nodig en een beetje hulp. Ik moet me veilig voelen. Dan ben ik een ander mens. En je raadt het al. Mijn vriend was na een paar minuten verdwenen en daar stond ik dan tussen de vreemde nieuwe familie. “Ik kon wel door de grond zakken” zei ze met een grote lach. Terwijl ze aan het vertellen was, viel er zichtbaar iets van haar af. Ik vroeg aan haar wat er gebeurde.

“Ik voel me nu prettig in de groep en dan krijg je de andere Sophie te zien. Als ik me veilig voel ben ik heel anders” zei ze.

Ik ben door deze zich voor mijn ogen voltrekkende transformatie vergeten te vragen hoe het verhaal bij die eerste familieontmoeting afliep. Wel weet ik dat het helemaal goed is gekomen met haar schoonfamilie.

 

’s Middags was het Sophie die het woord nam, met vindingrijke vondsten kwam, verbindingen legde: “Hey, dat is echt een taak voor jou want jij houdt toch van…”.

Onderschat nooit het belang van (psychologische) veiligheid in groepsdynamica. Veiligheid kun je niet afspreken. Je kan het wel laten ontstaan. Verhalen delen is hiervoor het perfecte middel.

 

Ik help je graag met positieve TeamFlow in jouw groep. Ik noem dat StoryFlow want verhalen zelf en verhaaltechnieken in het bijzonder zijn de sleutel tot Flow. www.storyflow.nl

 

71 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page