top of page
  • Foto van schrijverSaskia Ramakers

Van hard werken krijg je geen burn-out, van frustratie wel

Van hard werken krijg je geen burn-out. Van frustratie wel! In één week tijd kwam er drie keer een ongeveer gelijk verhaal op mijn pad. Niet gezien worden, niet gekend worden, geen gesprek. Een directieve manager die alleen de “dit hebben we nu eenmaal afgesproken” kaart trekt en als dat niet werkt als laatste redmiddel de “macht en dwang” kaart trekt. Met macht en dwang kun je veel bereiken. Ik weet wel een aantal wereldleiders op te noemen die er erg succesvol mee zijn. Je zou zo denken dat dit in het vrije Nederland niet voorkomt. Maar helaas…er lopen op de werkvloer vele managers rond die leiderschap afdwingen in plaats van een leider zijn. Een echte leider is niet bang voor wat tegenwind en zoekt juist andersdenkenden op om sterker te worden en de organisatie te laten groeien. Een sterke leider is er niet op uit om alle succesjes op zijn eigen conto te schrijven, maar laat medewerkers groeien en bloeien.


Bron afbeelding: Mohamed Hassan Creative Common CC0

Maar waarom komt het dan toch zoveel voor? Ik denk eerlijk gezegd dat dit komt omdat we al vanaf de kleuterschool eenzelfde werkstijl aangeleerd krijgen. Plannen doe je taak voor taak. Als het klaar is vink je af. Professioneel projectmanagement is eerst een plan, en dan stap voor stap naar de eindstreep. De streep is al bepaald. Als slimme medewerkers dan vragen stellen die niet in dat staatje passen, dan zijn die al gauw lastig of negatief. De manager weet domweg geen andere manier te vinden om anders aan te sturen. Nooit geleerd, nooit van gehoord. En het doel heiligt alle middelen. Terwijl het toch echt anders kan.


Een paar tips voor managers die durven de klassieke vergadercultuur te doorbreken.

  • Tip 1: Durf een vraagstuk eens voor te leggen aan de groep als je nog lang niet alles weet. “We staan nu hier, dit weten we al we, dit nog niet. Denk eens mee in scenario’s?” Feedback ervaar je op deze wijze als meedenken en niet als kritiek.

  • Tip 2: Neem besluiten (liefst gezamenlijk) niet voor de eeuwigheid. Als medewerker ken je waarschijnlijk het fenomeen “eenmaal in een werkgroepje is voor altijd in dat werkgroepje”. Je komt er nooit meer uit. Medewerkers hebben hier een goede neus voor en gaan remmen om tijd te kopen. Dus als je aangeeft dat het gaat om een pilot en dat je in en uit kunt stappen zie je ineens wel vrijwilligers opstaan.

  • Tip 3: Een nieuw project start altijd met een kickoff waarin de manager een prachtige PowerPoint toont inclusief grafieken en tabellen. Medewerkers knikken geïnteresseerd en misschien is er wel applaus. En toch, na deze vliegende start loopt het project vaak niet als verwacht. Probeer de start van een project eens gezamenlijk op te pakken. Je team mag meedenken. Betrokkenheid hoef je dan niet te creëren maar ontstaat meteen bij de start en het project wordt nog beter ook door de denkkracht van de groep.

  • Tip 4: Check onze StoryFlow website. En zie wat er gebeurt als je niet alleen stuurt op het einddoel, maar er een gezamenlijk avontuur van maakt. Het kan als je durft te leren van de verhalenwereld. In verhalen zitten personages, diepere waarden, uitdagingen, tegenslagen, passie, keuzes en ook structuur. Op deze wijze stuur je vanuit de menselijke maat en niet als een machine die alles en iedereen platwalst. Jouw leiderschap groeit en de resultaten verbeteren. Leer loslaten met behoud van grip en medewerkers zitten met plezier op kantoor en niet met een burn-out thuis!

110 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page